Katajan SM-ikäisillä yleisurheilijoilla taas kaikkien aikojen kausi
Julkaistu: 27.01.2019 00.00

Katajan SM-ikäisillä oli kaikkien aikojen kausi jo toisen kerran peräkkäin

Kesän 2017 päätteeksi voitiin todeta, että Maskun Katajan SM-kisaikäisten eli 14-vuotiaiden ja sitä vanhempien yleisurheilijoiden kokonaismenestys oli parempaa kuin koskaan aikaisemmin seuran historiassa. Kesän 2018 jälkeen voidaan jälleen todeta samoin. Piristyneen valmennustoiminnan hedelmät kypsyivät entistä mehevimmiksi ja ennen kaikkea niitä tuli lisää sekä säännöllisen valmennuksen, onnistuneen rekrytoinnin että uusien SM-kisaikään nousseiden urheilijoiden myötä.

Pelkästään mitaleita laskettaessa vuosi 1999 oli toki parempi, sillä silloin Aino-Inkeri Valtanen ja Satu Brandt voittivat N17-sarjan 7-ottelussa SM-hopeaa. Henkilökohtaisessa kisassa Aino oli tuolloin viides. Tyttöjen valmentaja oli samainen Jarmo Rasi, joka vastaa nykyisten SM-kisaikäisten valmennuksesta Katajassa.

Vaikka tänä vuonna mitaleita ei vielä saavutettu, nykyisen toiminnan ja menestyksen laajuus on kuitenkin eri luokkaa, kun vertaillaan urheilijamääriä, SM-kisoihin osallistuneiden määriä ja tulostasoa. Näistähän kootaan Suomen urheiluliiton Seuraliiga-kilpailun pistesaldo, joka oikeutti Katajan seuraluokittelussa tänä vuonna sijalle 93. Sijoitus on seuralle kautta aikojen paras. Pisteitä keränneitä seuroja oli yhteensä 332.

Mielenkiintoista on se, että epävirallisen tiedon mukaan Katajan edelle sijoittui vain yksi sellainen seura, jolla ei ole toiminta-alueellaan omaa kestopäällystekenttää. Tuo seura on Säkylän Urheilijat, joka on juuri Katajan edellä sijalla 92.

Katajan edellä ei ole myöskään montaa seuraa Maskua pienemmiltä paikkakunnilta. Takana on sen sijaan kymmenittäin isompien paikkakuntien seuroja.

Myös tulevaisuus näyttää hyvältä, nimittäin Seuraliiga-pisteissä merkittävää osaa näyttelevät 16-vuotiaiden ja sitä vanhempien SM-kisapisteet, jotka tunnetaan Kalevan Malja –pisteinä. Näitä Kataja saalisti pitkästä aikaa ensimmäisen kerran – tosin vasta kolme, sillä vain kolme viidestätoista SM-kisoihin osallistuneesta katajalaisesta urheili Kalevan Malja –ikäisissä. Seuraliigassa edellä olleista 92 seurasta vain kahdella oli vähemmän Kalevan Malja –pisteitä kuin Katajalla. Tämä kertoo Katajan vahvasta panoksesta ikäluokissa 14- ja 15-vuotiaat. Mikäli urheilijat pysyvät lähivuosina Katajassa, tullee Seuraliiga-sijoitus nousemaan entisestään myös lähivuosina (v. 2016/232., 2017/134., 2018/93.).