Maskun Katajan yleisurheilun SM-menestys taas hyvällä tasolla
Julkaistu: 12.09.2020 00.00

Mukavan kokoinen joukko Maskun Katajan yleisurheilijoita edusti tänäkin kesänä seuraa eri ikäluokkien SM-kilpailuissa. Kokonaismenestys oli oikein hyvä. Nälkää jäi tuleville vuosille, kun SM-mitali jäi kosketusetäisyydelle useammassa lajissa. Nuorten kohdalla tärkeintä on kuitenkin kehittyminen ja sitä todellakin on tapahtunut useimmilla.

Naantalissa käydyissä 14-15-vuotiaiden SM-kisoissa debyyttinsä tekivät Elviira Tarvainen, Elli Ajosenpää ja Henriikka Laine - kaikki Pia-Liisa Tarvaisen valmennusryhmästä.

Elviira Tarvainen nappasi koko seuran tämän kesän parhaan SM-sijoituksen T14-sarjan kiekonheitossa. Neljäs sija irtosi tuloksella 36,42, joka oli hänen tämän kesän kolmanneksi paras kilpailuheittonsa ja jäi lopulta pronssista vain 48 senttiä. Osallistujia tässä sarjassa oli 28. Onnistunutta SM-uran avausta täydensi kuulantyönnön viides sija 11,27 pituisella työnnöllä, jonka hän työnsi kilpailussa kahteen kertaan.

Elli Ajosenpää oli rikkonut SM-kisarajan korkeushypyssä. Itse kilpailussa hän hyppäsi 145, joka riitti sijaan 14 kahdenkymmenenneljän tytön kilpailussa. Seuraavan korkeuden 150 ylittämällä olisi jo sijoittunut sijoille 6-9.

Henriikka Laineen SM-lajina oli T14 100 metriä. Henriikan alkueräjuoksu tuotti ajan 13,78. Lähtötilanteen horjahdus ja napakka -2,3 sekuntimetrin vastatuuli verotti aikaa, mutta nämä huomioiden itse juoksu kulki hyvin sillä tytön ennätys tältä kesältä on 13,46.

Kaikilla näillä tytöillä on yleisurheilun lisäksi harrastusvalikoimassa myös toinen laji; Elviiralla ja Ellillä lentopallo, Henriikalla taitoluistelu.

16-17-vuotiaiden SM-kisoissa Pedersöressä Henni Liimatta osallistui moniottelumaisesti yleisurheilua lähestyen ensin korkeushyppyyn ja sitten kuulantyöntöön N16-sarjassa. Vasta kesällä joukkuevoimistelusta kokonaan yleisurheiluun vaihtanut Henni onnistui molemmissa lajeissa viidennen sijan arvoisesti. Korkeudessa ylittyi kauden siihen mennessä parasta tulosta sivuten 155. Seuraavassa korkeudessa taisteltiin jo mitaleista. Kuulassa hänen tuloksensa oli 11,95, joka jäi kauden siihen mennessä parhaasta vain neljä senttiä.

Rasmus Haavisto juoksi M17-sarjassa 400 metriä sekä aidoilla että ilman. Sileän matkan alkuerissä Rasmus oli kymmenes ajalla 54,18. Aidatun ratakierroksen kisa juostiin suoraan finaalina ja siinä uusi ennätys 57,89 riitti sijaan kuusi. Kaikkeaan ei Rasmus ole vielä harjoitteluun panostanut, joten kehityspotentiaalia olisi tulevina vuosina.

19-22-vuotiaiden SM-kilpailut käytiin Kemissä. Ensimmäistä vuottaan M19-sarjassa kilpaileva Juho Haapala sai itsestään parhaan suoritukyvyn irti oikeassa paikassa. 100 metrillä syntyi alkuerissä ennätys 11,03/+1,3 ja finaalissa myötätuulitulos 11,06/+2,8, joka toi kuudennen sijan. 200 metrillä alkueräaika 22,43/+0,8 riitti suoraan finaalipaikkaan. Finaalissa Juho paransi ennätystään 11 sadasosaa lukemiin 22,22/+1,0 ja siinäkin sijoitus oli kuudes. Viime vuoden M17-sarjan kahden neljännen sijan jälkeen kuudennet sijat eivät olleet pettymys sillä Juho juoksee samassa sarjassa vielä ensi vuonna ja kehitystä on tapahtunut. Lisäksi tämän sarjan taso on Suomessa erittäin hyvä ja Juhon edelle sijoittuneista yhtä lukuun ottamatta kaikki ovat jo mm. esiintyneet yleisen sarjan SM-kisoissa eli Kalevan kisoissa.

Sivujuonteena on syytä mainita, että samassa ryhmässä katajalaisten kanssa harjoitteleva Paimion Urheilijoiden Emma Tainio voitti Suomen mestaruuden N17 100 ja 200 metrillä. Hänhän on aiemmin voittanut C-tyttöjen lentopallon SM-kultaa Maskun Katajan paidassa.

Moniotteluiden nuorten SM-kilpailuissa Hämeenlinnassa Katajaa edusti Henni Liimatta, lajina N17 7-ottelu. 3822 pistettä kerryttänyt sarja tuotti sijan 19. Vielä hieman epätasaisen kokonaisuuden valopilkkuna oli korkeushypyn 161, joka on Hennin uusi ennätys. Myös heittolajit kuula ja keihäs kuuluvat hänen vahvuuksiinsa.

Katajan kaikkia 16-22-sarjojen urheilijoita valmentaa Jarmo Rasi.